DigitalFotografen tar dig med till ishotellet

I år firade DigitalFotografen jul i nordligaste Norrland. Där trotsade vi kylan och begav oss till ishotellet i Jukkasjärvi för att fotografera ett panorama – en virtuell rundtur som du kan hänga med på här.

Ishotellet i Jukkasjärvi, eller ICEHOTEL som det numera heter, är ett hotell byggt av is och snö, det första och största i världen. Varje år byggs ett nytt hotell upp vid Torneälvens strand, och när det smälter ner och återgår till naturen står konstnärer från hela världen i kö för att få bidra med sin design till nästa upplaga av detta ständigt pågående konstprojekt.

Minus 30 gjorde sitt för att utmana utrustningen. När vi väl kom in i ”värmen” (ishotellet håller en stadig temperatur på 5-8 minusgrader) fick vi genast en del problem med imma och isbildning på objektivet.

Panoramat innehåller 28 positioner, du kan alltså besöka 28 olika platser. Varje plats är i sin tur fotograferad en mängd gånger ur olika vinklar. Hela panoramat är uppbyggt av 749 exponeringar (!) Bilderna är högupplösta, så prova gärna att zooma in för att upptäcka ytterligare detaljer. Utrustningen vi har använt är en specialbyggd kamerarigg för panoramafoto, en Nikon D7000 och ett 10,5 mm vidvinkelobjektiv.

Att panoraman innehåller så här många positioner är inte så vanligt, åtminstone inte ännu. Men när vi vanligtvis fotar panoraman är det oftast för teknisk dokumentation, till exempel för Öresundsbron, och då kan detaljerade vyer krävas. Och vi tyckte att en så vacker plats som ishotellet förtjänar att visas upp ordentligt, även om det innebar frusna fingrar och tår.

Ett tips om du äger en iPad, testa att stå upp och vrida dig runt med din iPad eller iPhone. Panoramat använder enhetens gyro för navigeringen. Det gör att det blir som att gå runt själv i miljön.

Har ditt företag också något ni vill visa upp i panoramaform? Hör av er så berättar vi mer om vad vi kan göra för er.

Denna länk öppnar panoramat från Ishotellet i fullskärm.