Kartor med diagram

Årets kodklapp från oss är en integration mellan OpenLayers och Sparklines. OpenLayers är ett Javascript-bibliotek för kartvisning. Sparklines gör det enkelt att skapa små diagram helt i Javascript. Tillsammans kan de illustrera statistik på ett pedagogiskt sätt.

Tårtdiagram

  • Borgliga partier (M, Fp, C, Kd)
  • Rödgröna (S, V, Mp)
  • Sverigedemokraterna

Linjediagram

Konkurser, antal anställda i förhållande till befolkning.

Här nedan kan du testa karta live

Varför har vi gjort detta? Jo vi använder OpenLayers i bland annat i de system som vi utvecklat för Öresundsbrokonsortiet. Till detta har vi specialskrit olika typer av tillägg för att hantera gigapixelpanoraman samt olika noteringsfunktioner.
Exemplet visar en sverigekarta från OpenStreetMap med två olika diagramlager. Ovanpå detta visas lager med statistik för konkurser mellan 2009 och 2012(linjediagram) och resultat för riksdagsvalet 2010 (tårtdiagram).
Det som vi har skapat är javascriptkoden som integrerar OpenLayers med Sparklines.

Statistiken kommer från SCB. Att det blev konkurser och valresultat var mest därför att är typiska exempel för dessa typer av diagram. Kartan kommer från OpenStreetMap. Du kan läsa mer om Sparklines här och OpenLayers här. www.openlayers.org

Du kan ladda ner koden från vårt Github-konto och den är licenserad under Open BSD (samma licens som OpenLayers och Sparklines). Om du vill ha hjälp med att utveckla applikationer för avancerad foto- och karthantering så är du välkommen att kontakta oss på DigitalFotografen.