Pepparkakskamera – optisk julpyssel


Vi vill önska alla våra kunder och leverantörer en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Här får du lite inspirerande julpyssel. Varje år brukar vi (Ulrik & Mia) baka ett pepparkakshus, i år blev det en iglo med pingviner. I filmen här kan du få se ett alternativt pepparkakshus som vi bakade ett annat år, ett fungerande Camera Obscura i pepparkaka.

I år skänker vi pengar till Missing People. De är en ung växande organisation som söker efter saknade personer och de har redan gjort stor nytta, därför vill vi stödja dem Vi har även hjälp till genom att gå skallgång och planerar att hjälpa till fler gånger under kommande år.

Istället för pepparkakshus bakar vi en kamera i pepparkaksdeg. Vi bygger en klassisk camera obscura där bilden viss på en mattskiva i kamerans baksida. Optiken är ett lite hål, så det är även en typ av hålkamera (pin-hole camera). Alla kameradelar är ätbara inklusive kamerans mattskiva och optik.

Baka pepparkakshus

Vi använde färdig pepparkaksdeg från Skogaholms. Men proffsen gör egen deg vilket påstås kunna ge bättre hållfasthet. Grädda på lite lägre temperatur och längre än för vanliga pepparkakor. Limma ihop delarna med smält socker.

Sockerglas

På engelska kallas det Candy glass eller breakaway glass. Det används för sockerskulpturer. Men det används även till stuntscener inom film, när du ser folk hoppa genom fönster så är de ofta gjorda av socker.

  • 2 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 2 msk vit sirap
  • 2 tsk ättiksprit
  • lite salt (minskar glansigheten)

Helst ska man tydligen använda majssirap (corn syrup) men vi använde vanlig vit sirap.

Värm till mellan 135 och 180 grader beroende på vilket hårdhet glaset ska ha. Koka långsamt och mät temperaturen med en termometer. Hälls sedan ut massan på en plåt, ett glas eller smort papper. Låt det stelna långsamt. Vi vill gärna ha lite frostad yta på glaset för att det ska fungera som mattskiva, därför gjöt vi glaset på bakplåtspapper.

Camera obscura

Vi byggde en hålkamera (pin-hole camera), vilket innebär att vi inte hade någon glaslins. De ger i princip oändligt fokus. Man släpper in ljuset genom i litet hål som fungerar som både bländare och optik. Ju mindre hål desto bättre upplösning, till en viss gräns. Om hålet är för litet får du diffraktion, dessutom blir ljuset svagare ju mindre hål du har. En tumregel är att hålets diameter ska vara en hundradel av avståndet till fokalplanet (filmen/sensorn/mattskivan). Våran kameran var en kub med där avståndet blev 150 mm, så vi gjorde hålet ca 1.5 mm. Helst ska det material som du gör hålet i vara lövtunt, därför använde vi en tunn chokladbit.

Camera obscura är latin för mörkt rum. Kameran är äldre än fotografiet. Innan den fotografiska processen uppfanns använde man dem som ett ritverktyg för att göra skalenliga avbildningar.