Fotokurs på Högskolan Dalarna

hd_rgb300dpi-minJust nu är jag (Ulrik) lärare på en nystartad fotoutbildning på Högskolan Dalarna. Kursen Fotografi: Teknik och visuell kommunikation är en 7,5 poängs kurs för de som studerar Grafisk teknologi i Borlänge. Kursen kommer även ges i höst och då vara öppen även för de som inte läser ett program. Så om du vill hänga på höstens kurs så är det bara att söka innan den 15:e april.

Kursen är ganska bred. Vi går igenom allt från grundläggande fototeknik och ljussättning till komposition och bildkommunikation. För att vara en högskolekurs så är den väldigt tillämpad. Det ingår ett antal praktiska övningar. Just nu har den övning som går ut på att ”härma en konstnär”, det vill säga att studera hur den utvalda fotografen troligen skulle ha tolkat uppgiftens budskap och sedan försöka göra en bild i samma stil.

Vi är två lärare på kursen, huvudlärare är Jonas Ullberg som är anställd på högskolan och annars undervisar i Grafisk Teknik. Men han är även duktig fotograf och har arbetat mycket med bild innan han blev lärare. Jag håller ungefär hälften av föreläsningarna. Jag tror det är nyttigt för studenterna att få olika infallsvinklar på den fotografiska processen, så det är en klar fördel att vara två. Dessutom samkörs en del moment med en kurs i grafisk design vilket ger den extra verklighetsanknytning.

Jag bloggade lite om kursen i samband med starten. Med min egen bakgrund inom grafiska branschen känns det lite konstigt att inte en sån här kurs inte tidigare varit obligatorisk för de som läser grafisk teknik.

Kursen kommer även ges i höst och då med möjlighet att läsa på distans, eventuellt kommer det bli några praktiska moment då du behöver vara på plats i Borlänge. Sista ansökningsdag är 15:e april. Här är information om höstens fotokurs.